18. LYFTREDSKAP – KROKAR, SCHACKEL OCH ÖGLOR

Din uppgift är löst när du läst och förstått hela delen med dess kapitel, tagit del av nedanstående innehåll. När det är gjort klickar du på gröna knappen – ”Jag har läst / gjort uppgiften”.

Krokar


Kroken, den självklara men viktiga detaljen som ofta är länken mellan våra redskap och lasten. Till exempel har kranarna ofta kättingparter i sina krokblock och där avslutas dessa mot lasten med en krok, en säkerhetskrok. Den här säkerhetskroken är inte bara en vanlig krok; den är utformad med en unik funktion som hindrar lasten från att lossna av misstag. Du kan tänka på det som en extra säkerhetsnivå. För att vara effektiv måste kroken vara hel och fungera smidigt. När du öppnar och stänger den ska det gå enkelt, utan motstånd eller glapp. Tänk på kroken som den avgörande länken för att säkerställa att allting är säkert och stabilt under ditt lyft.

Ett tvåparts kättingredskap. OBS – detta redskap har en krok där säkerhetsspärren saknas och den får alltså ej användas = plockas undan för åtgärd direkt
Säkerhetskrok som blivit sliten eller skadad så säkerhetsspärren vandrat åt sidan. Bör kasseras eller repareras omgående

Schacklar


När det är dags att sammanfoga olika lyftredskap är schackel ett riktigt smidigt alternativ. Lyftschackel kommer i olika stålkvaliteter, men oavsett vilken du väljer, är de alla tydligt märkta med WLL (Working Load Limit) och följer angivna lyftvinklar.

Schackel gör det enkelt att koppla redskap till fasta lyftöglor, särskilt när öglorna är för små för vanliga krokar. De fungerar också utmärkt som länkar för att förlänga olika redskap eller när du behöver koppla ihop flera redskap. Schackel är mångsidiga verktyg som underlättar ditt arbete i lyftsituationer.

VIKTIGT – om du ska skarva ihop fiberredskap med hjälp av schackel – tänk då på att schackelbulten kan behöva en hylsa, annars blir det för snäv anliggningsdiameter

Schackel kan vara raka schackel eller så kallade lyrschackel

Schackel är precis som andra redskap känsliga för hur de används. De är starkast när de utsätts för en rak belastning och deras kapacitet minskar när belastningen är vinklad. Dessutom kan ett schackel bara bära sin maximala belastning om huvuddelen av bulten är inblandad. Om du använder en krok eller annan koppling, kommer belastningen att fungera mer som en punkt, vilket minskar kapaciteten ned till 70% av den maximala lyftkapaciteten. (Se bilden nedan för en visuell illustration.)

Schackel är ett utmärkt sätt att binda koppla samman olika typer av lyftredskap.
Här är ett schackel som har WLL på 9,5 ton och kommer du ihåg vilken last en orange slinga klarar…?


Öglor


Öglor är en annan typ av lyftredskap som används för att koppla samman ett redskap med en specifik last. Dessa öglor är vanligtvis utformade för att skruvas eller gängas in i lastens material, men det finns också snabbkopplingsvarianter tillgängliga.

Öglor får aldrig belastas sidledes. Eventuell sidbelastning ska alltid ske i ringens riktning/böjning
För fasta lyftöglor gäller generellt:
De kan belastas med 100% av WLL rakt upp
och med 75% i 45 grader samt 50% sidledes